cmentarz rodowy - Zabytek.pl

cmentarz rodowy

cmentarz przełom XIX/XX w. Kuźniczka

Kuźniczka

woj. wielkopolskie, pow. czarnkowsko-trzcianecki, gm. Wieleń - obszar wiejski

Cmentarz rodziny młynarzy w Kuźniczce jest świadectwem wielokulturowego dziedzictwa Wielkopolski.

Historia

Kuźniczka (d. Koty Hamernia, niem. Kottenhammer, Eisenhammer) to niewielka osada, położona nad rzeczką Bukówką (zwaną też Kamionką, d. Hamerką). Pod koniec XIX w. liczyła ona 257 mieszkańców, w większości ewangelików, zamieszkujących w 29 domach.

Cmentarz rodziny młynarzy w Kuźniczce założony został z dala od osady, w pobliżu młyna wodnego na Bukówce, na przełomie XIX/XX w. Młyn ten, na dawnych mapach określany jako Neu-Mühle, w poł. XIX w. pozostawał w obrębie dóbr wieleńskich, należących wówczas do hr. Blankensee. Znajdował się tu jeden dom zamieszkiwany przez 10 osób.

Opis

Cmentarz rodziny młynarzy w Kuźniczce usytuowany jest ok. 2 km na pd. zach. od zabudowań wiejskich, po zach. stronie szosy z Wielenia do Człopy, wśród lasów, na niewielkim pagórku w zakolu rzeki. Na pobliskim terenie znajduje się obecnie ośrodek hodowli ryb. Powierzchnia cmentarza wynosi 0,02 ha. Założono go na planie okręgu, w regularnym układzie jednokwaterowym. Obecnie czytelne są granice nekropolii oraz kształt kwatery. Drzewostan w stanie dobrym. Zachowało się kilkanaście nagrobków wolnostojących oraz kamienne krzyże, a także fragmenty krzyży żeliwnych. Na terenie cmentarza znajduje się również grobowiec obecnych właścicieli.

Własność prywatna. Obiekt niedostępny.

Oprac. Krzysztof Jodłowski, OT NID w Poznaniu, 10-03-2016 r.