ruiny zamku tzw. Mysia Wieża - Zabytek.pl

ruiny zamku tzw. Mysia Wieża

zamek przełom XIV/XV w. Kruszwica

Kruszwica, Popiela 1

woj. kujawsko-pomorskie, pow. inowrocławski, gm. Kruszwica - miasto

Przykład średniowiecznego budownictwa obronnego, niesłusznie wiązany z legendą o królu Popielu.

Historia

Zamek kruszwicki powstał z inicjatywy króla Kazimierza Wielkiego po 1343 roku w miejscu, w którym już wcześniej znajdował się gród. Po spaleniu w 1519 roku zamek został odbudowany i rozbudowany - był wówczas siedzibą kruszwickiej kasztelanii i miejscowego starostwa. Ponownie zniszczony w 1657 roku, podczas wojny ze Szwecją, od XVIII wieku nie był użytkowany. W 1787 roku większość budynków zamkowych rozebrano. Pozostała tylko narożna wieża, którą podmurowano w 1802 roku. Teren splantowano i założono park w 1867 roku. W 1896 roku wieżę wyremontowano, przystosowując do zwiedzania. Kolejny remont przeprowadzono w 1956 roku.

Opis

Zamek położony na wzgórzu na półwyspie Ostrów Rzępowski, który dawniej był wyspą na jeziorze Gopło. Zamek na planie prostokąta, murowany z cegły. Złożony był z budynku mieszkalnego (niezachowanego) i wysokiej narożnej wieży. W późniejszym okresie w obrębie zamku dobudowywano także inne budynki. Obecnie jedynie w części zachowała się rekonstruowana wieża gotycka z około połowy XIV wieku, z fragmentami muru obwodowego. Wieża ośmioboczna, murowana z cegły, na cokole z głazów narzutowych. Wnętrze podzielone na sześć kondygnacji różnej wysokości.

Zabytek dostępny. Wejście na wieżę wymaga zakupu biletu.

Oprac. Adam Paczuski, OT NID w Toruniu, 01.01.2014 r.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Andrzej Kwasik, Waldemar Rusek Rusek, Jarosław Bochyński (JB).