Kościół pw. św. Piotra i Pawła

Dobromierz

photo

Klasycystyczny kościół ewangelicki projektu kierowanej przez Karla Friedricha Schinkla berlińskiej deputacji budowlanej.

Historia

W 1827 płonie stary ratusz, używany od 1742 jako ewangelicki dom modlitwy. Parafia otrzymuje z Berlina projekt budowy kościoła na gruncie przekazanym przez miasto. Korpus kościoła wzniesiono w latach 1828-1829, poświęcono 29 XI 1829, wieżę ukończono w 1832. Remontowany w latach 1972-1973, po przejęciu przez parafię rzym.-kat.

Opis

Kościół na rzucie prostokąta, przykryty dachem 3-spadowym, krytym dachówką. Na osi, od pd., dostawiona murowana wieża na planie kwadratu, w zwieńczeniu oktogonalna, kryta namiotowym hełmem. Elewacje tynkowane, boniowane z charakterystycznymi dla projektowanych przez Karla Friedricha Schinkla świątyń ewangelickich i katolickich wysokimi oknami zamkniętymi łukiem pełnym. Wnętrze o skromnym wystroju z wspartymi na filarach emporami, pierwotnie połączonymi z ołtarzem ambonowym.

Kościół dostępny z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 06.11.2014 r.