Kościół fil. pw. św. Judy Tadeusza, Sierpowo

Kościół fil. pw. św. Judy Tadeusza

Sierpowo

photo

Kościół stanowi przykład wiejskiej budowli sakralnej, zbudowanej w tradycyjnej, ryglowej technice budowlanej. Wzniesiony w XVII w., należy do najstarszych tego typu budowli na Pomorzu.

Kościół wzniesiony w 1668 r.

Opis

Świątynia położona we wschodniej części wsi, po południowej stronie głównej drogi wiejskiej. Orientowana. Działka kościelna prostokątna, ogrodzona siatką, wzdłuż wschodniej, południowej i zachodniej granicy szpalery drzew. Teren przykościelny pełnił funkcję cmentarza, zachowały się 2 żeliwne krzyże nagrobne z 1869 r. Posesja sąsiaduje z wiejskimi zagrodami.

Korpus kościoła w konstrukcji ryglowej, fachy wypełnione cegłą i otynkowane. Wieża w konstrukcji słupowo - ramowej, oszalowana deskami. Budowla na rzucie prostokąta, podzielonego na dwie części: 1) od zachodu przyziemie wieży - z korytarzem pośrodku i dwoma bocznymi aneksami, 2) od wschodu jednoprzestrzenna nawa, bez wyodrębnionego prezbiterium. Nawa kryta dwuspadowym dachem. Wieża posadowiona na gruncie, o zwężających się ku górze ścianach, zwieńczona smukłym, ośmiobocznym hełmem z kryzą. W przyziemiu po obu stronach wieży dwa aneksy, nakryte dachami pulpitowymi. Elewacje oraz dachy aneksów zlewają się z elewacjami i dachami korpusu nawowego (wieża sprawia wrażenie wyrastającej z korpusu nawy). Dach oraz hełm pokryte klepkami z desek, kryza hełmu wykończona na dole koronką. Główne wejście do budowli w elewacji zach., boczne w południowej. W elewacji zach. po obu stronach wejścia głównego znajdują się małe drzwi do aneksów wieży. Otwory okienne prostokątne. Elewacje bez detalu architektonicznego, dekoracyjnie oddziałuje wyeksponowana, gęsta konstrukcja budowli - szachownica słupów i rygli oraz skontrastowanie barw drewna z tynkowanymi polami fach.

We wnętrzu strop belkowy z podsufitką z desek i fasetą. Wyposażenie współczesne, za wyjątkiem empory z XVIII w. (wtórnie oszalowana deskami).

Zabytek dostępny. Kościół jest otwarty bezpośrednio przed i po nabożeństwach.

Oprac. Beata Dygulska, OT NID w Gdańsku, 01.12.2014 r.