cerkiew prawosławna parafialna pw. Zaśnięcia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

cerkiew prawosławna parafialna pw. Zaśnięcia Najświętszej Marii Panny

cerkiew 1870 r. Kleszczele

Kleszczele

woj. podlaskie, pow. hajnowski, gm. Kleszczele - miasto

Obiekt jest jednym z nielicznych dobrze zachowanych przykładów tradycyjnego budownictwa cerkiewnego z XVIII w.

o wartościach artystycznych i niezwykle ciekawej historii ze względu na pełnienie różnych funkcji: dzwonnica, cerkiew, kaplica.

Historia

Obiekt został wzniesiony jako dzwonnica, przy cerkwi św. Mikołaja krótko przed 1784 rokiem. Parafia grecka pod tym wezwaniem istniała już w 1560 roku. Po rozebraniu świątyni parafialnej w XIX w. dzwonnica została zaadoptowana na cerkiew: dobudowano do niej prowizoryczne prezbiterium i wewnętrzne empory. Początkowo tylko dolna część dzwonnicy była osłonięta szalunkiem, wyższa składała się z rzędu poczwórnych otworów głosowych zamkniętych łukami wykonanymi przy pomocy zastrzałów. Po 1930 r. narożne łuki usunięto zastępując je wypełnieniem z krótkich bali a w pozostałe otwory głosowe wprawiono okna. W 1980 r. pokryto obiekt gontem.

Opis

Obiekt usytuowany w centrum miejscowości po wschodniej stronie głównej drogi (droga krajowa nr 66) przebiegającej przez Kleszczele. Obiekt postawiony w zach. ciągu muru opasującego teren przycerkiewny. Kaplica na rzucie kwadratu, dwukondygnacjowa, z górną kondygnacją znacznie węższą, nakrytą dachem namiotowym, zwieńczonym żelaznym krzyżem cerkiewnym. Od wschodu niewielka przybudówka, mieszcząca cześć kapłańską. Kaplica drewniana, konstrukcji zrębowej (dolna kondygnacja) i słupowej (górna kondygnacja) na podmurowaniu kamienno-ceglanym, pokryta gontem. W górnej kondygnacji w dawnych, otworach głosowych po cztery okna w każdej elewacji, zamknięte trójbocznie. Wejście główne zamknięte również trójbocznie.

Oprac. Grzegorz Ryżewski, OT NID w Białymstoku, 08.10.2014 r.