kościół filialny pw. św. Trójcy - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Trójcy

kościół XVII w. Jeleniów

Jeleniów

woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Lewin Kłodzki

Obecny kościół pw.Trójcy Świętej jest wczesnobarokową kaplicą wotywną, której bogaty sposób opracowania fasady nawiązywał do ówczesnych, okazałych świątyń miejskich i klasztornych.

Historia

Obecny kościół wybudowany został w l. 1695-1697 z fundacji właściciela miejscowych dóbr Johannesa Heinricha von Alten, jako kaplica wotywna za uratowanie życia po stratowaniu przez konia. Kaplica konsekrowana w 1697 r. pw. Trójcy Świętej, stała się następnie kaplicą modlitewną, w której odprawiano msze dwa razy do roku, w święta Trójcy Świętej i Wszystkich Świętych. Przy kaplicy jeszcze do poł. XIX w. znajdował się dom pustelnika - dzwonnika.

Kaplica znacznie zniszczona po 1945 r., została odbudowana w l. 1948-1950, następnie remontowano ją w 1978 oraz 2011 roku. Obecnie pełni funkcję kościoła filialnego należącego do parafii w Lewinie Kłodzkim.

Kościół - dawna kaplica, usytuowana jest w centrum wsi, na zadrzewionym wyniesieniu, nad Dańczówką.

Budowla wczesnobarokowa, orientowana, murowana, tynkowana, salowa, z węższym, apsydialnie zamkniętym prezbiterium, do którego przylegają dwie niewielkie przybudówki. Nawa na rzucie kwadratu przesklepiona jest krzyżowo, prezbiterium kolebą z lunetami przechodzącą w konchę. Ponad nawą i prezbiterium dachy dwuspadowe, nad przybudówkami dwu- i trójspadowe, spłaszczone. Dach prezbiterium wieńczy wieloboczna sygnaturka z baniastym hełmem. Elewacje ujęte profilowanym gzymsem koronującym, otwory okienne zamknięte półkoliście, obwiedzione tynkowymi opaskami.

Fasada zwieńczona trójkątnym szczytem, dekorowana jest pilastrami dźwigającymi imposty, ujmującymi dwie konchowe nisze, w których umieszczone były wcześniej konturowe iluzjonistyczne malowidła św. Anny i Joachima na drewnianych tablicach. Otwory wejściowe w fasadzie i jednej z przybudówek w piaskowcowych, uszakowych obramieniach. Wyposażenie XVIII-wieczne.

oprac. Beata Sebzda, OT NID we Wrocławiu, 20-10-2015 r.

Materiał budowy:  nieznana