kościół ewangelicki - Zabytek.pl

kościół ewangelicki

kościół 1774 - 1779 Jelenia Góra

Jelenia Góra, Plac Piastowski 18

woj. dolnośląskie, pow. Jelenia Góra, gm. Jelenia Góra

Kościół, będący jednym z najcenniejszych na Śląsku przykładów protestanckiej architektury barokowo-rokokowej, o bogatym i jednolitym stylistycznie wyposażeniu.

Historia

Wzniesiony w latach 1774-77 wg proj. Demusa, architekta z Jeleniej Góry, na miejscu wcześniejszej świątyni drewnianej. Wieża ukończona w 1779 r. po katastrofie podczas budowy (zawaliła się częściowo 06.09.1776 r.). Kościół był kilkakrotnie remontowany, m.in. w latach 1964-65, 1978-79 oraz 1987-88.

Opis

Budowla usytuowana w centrum Cieplic. Otoczona przez cmentarz, pełniący obecnie rolę przykościelnego skweru. Utrzymana w stylu późnego baroku z elementami rokoka, orientowana, osadzona na niskim, kamiennym cokole budowla na planie prostokąta, z płytkimi, szerokimi, trójbocznymi ryzalitami na dłuższych bokach. Od wschodu dostawiona trójkondygnacyjna wieża na planie kwadratu, flankowana w przyziemiu dwiema przybudówkami. Dach korpusu łamany, czterospadowy, z lukarnami, kryty dachówką ceramiczną. Wieża zwieńczona ośmiobocznym hełmem z latarnią. Elewacje tynkowane, w partii korpusu o zaokrąglonych narożach, dzielone pilastrami. Naroża pierwszej kondygnacji wieży boniowane, wyżej o ściętych narożach i opilastrowane. Otwory okienne korpusu wysokie, zamknięte półkoliście i umieszczone w prostych piaskowcowych oprawach z kluczem i podokiennikami. Okna wieży mniejszych rozmiarów, opracowane podobnie, w opaskach z kluczem i przewiązkami. Okna przybudówek zamknięte odcinkowo. Otwory wejściowe w środkowych osiach trzech elewacji kościoła, w profilowanych portalach zamkniętych kluczem, pośrodku którego niewielki kartusz w oprawie rocaille - w portalu południowym z umieszczoną w polu datą 1777. Wnętrze kościoła przykryte drewnianym sklepieniem beczkowym z żaglami, otoczone z trzech stron dwukondygnacyjnymi, drewnianymi emporami, wspartymi na smukłych słupach z głowicami korynckimi. Bogate rokokowo-klasycystyczne wyposażenie: architektoniczny ołtarz główny z figurami św. Piotra i Pawła (i późniejszym obrazem Chrystusa pędzla Eduarda Ihlée, 1870 r.), nad którym rozbudowany prospekt organowy oraz ambona z koszem o kielichowym wykroju, z płaskorzeźbami przedstawiającymi ewangelistów i bogato zdobionym baldachimem z grupą Zmartwychwstania (Heinrich Wagner, ok. 1777 r.). Także: pochodząca z wcześniejszego, drewnianego kościoła chrzcielnica (1742 r.), kryształowe żyrandole (huta „Józefina” w Szklarskiej Porębie, pocz. XIX w.) oraz drewniane ławy mieszczące do 1200 osób. Przy pl. Piastowskim dom pastora (1744 r., przebudowany ok. 1930 r., remontowany w 1971 r.) i szkoła ewangelicka (1749 r.): barokowe budynki na planie prostokąta, nakryte dachami czterospadowymi, z kamiennymi portalami o łuku nadwieszonym.

Wnętrze kościoła dostępne w godzinach nabożeństw. Informacja w parafii.

Oprac. Piotr Roczek, 28.08.2015 r.