kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła

kościół 1520 r. Inowłódz

Inowłódz, Plac Kazimierza Wielkiego 12

woj. łódzkie, pow. tomaszowski, gm. Inowłódz

Przykład sakralnego budownictwa późnogotyckiego, znacząco przekształconego w XIX w.

Historia

Kościół powstał na miejscu wcześniejszej świątyni (drewnianej) ok. r. 1520. Taka też data widnieje na fasadzie. Problematyczną kwestią pozostaje osoba fundatora. Niektóre źródła podają nazwisko Drzewieckich, ale autorzy najnowszych publikacji skłaniają się ku Strykowskim. Teorię tą potwierdza mi. umieszczenie herbu Jastrzębiec, którym pieczętowali się Strykowscy, na późnogotyckich kościelnych drzwiach. Służył mieszczanom. W końcu XIX w. kościół został poddany przebudowie, która zatarła pierwotny późnogotycki wygląd. Obiekt ucierpiał w czasie działań wojennych. Wysadzenie mostu znajdującego się niedaleko świątyni spowodowało liczne pęknięcia murów, w których utkwiło wg lokalnych opowieści kilka pocisków z czasu I wojny światowej.

Opis

Kościół jest umiejscowiony w centrum Inowłodza. Wzniesiony został nad brzegiem rzeki Pilicy, w pobliżu trasy prowadzącej z Łodzi w kierunku Opoczna. Zbudowany jest z piaskowca i częściowo cegły, zarówno ściany zewnętrzne jak i wewnętrzne otynkowano. Jest to obiekt orientowany, jednonawowy z węższym , wielobocznie zamkniętym prezbiterium (niższym od nawy). Od północy do bryły głównej przylega wieża, do obu stron prezbiterium zakrystie. Wnętrze nawy i prezbiterium przekrywają drewniane płaskie stropy, zaś zakrystie posiadają sklepienia kolebkowe i krzyżowe. Więźba dachowa oraz dach były kilkakrotnie wymieniane - jest to konstrukcja drewniana. Dwuspadowe dachy pokryto blachą. Dzwonnica posiada dach namiotowy, również kryty blachą. Główne wejście do kościoła znajduje się w zachodniej elewacji. Jest ono ozdobione neogotyckim portalem. Elewację wieńczy ażurowa wieżyczka z krzyżem. Ściana wsparta jest przez dwie ukośnie usytuowane przypory. Ściany pozostałych elewacji również są oszkarpowane. W elewacja północnej charakterystycznym elementem jest dwukondygnacyjna wieża-dzwonnica. W jej ścianie północnej znajdują się drzwi do kościoła. Wejście to zaakcentowano portalem, nad którym umieszczono rozetę z datą 1520- rokiem budowy kościoła. Wnętrze kościoła posiada dość skromny wystrój. W neobarokowym ołtarzu głównym umieszczona jest kopia cudownego obrazu MB Bolesnej, namalowanego w XVI w. i ozdobionego XVII-wieczną sukienką. Oryginalne przedstawienie zostało skradzione w 2000 roku. W kościele znajdują się również dwa ołtarze neobarokowe, wykonane w łódzkim warsztacie A. Urbanowskiego. Do starej zakrystii przylegającej do prezbiterium od północy prowadzą XVI wieczne drzwi kute z herbem Jastrżebiec. Najstarszym elementem wyposażenia jest późnogotycka chrzcielnica. Swoistą ciekawostkę stanowi płyta nagrobna Jeremiasza Barbariga, metropolity Naxos i Paros. Był to patriarcha grecki, który podróżował przez lasy spalskie. Został w okolicach Inowłodza zamordowany przez bandytów (1634 r.) a jego ciało pochowano w kościele pw. Archanioła Michała.

Obiekt dostępny przez cały rok- zwiedzanie możliwe po uzgodnieniu z ks. proboszczem.

Oprac. Anna Michalska, NID OT w Łodzi, 18.11.2014 r.