grodzisko późne średniowiecze (XIII - XV w.) Grzędy

Grzędy

woj. dolnośląskie, pow. wałbrzyski, gm. Czarny Bór

Zamek Konradów jest przykładem późnośredniowiecznego budownictwa obronnego.

Usytuowanie i opis

Pozostałości zamku zlokalizowane są w obrębie Gór Kamiennych, na pd. - wsch. od wsi Grzędy, na niewielkim wzniesieniu, wśród podmokłych łąk.

Obiekt składa się z czworobocznego założenia centralnego o wymiarach 50 x 60m oraz fosy szerokości 10 - 20 m i głębokości około 1,5 m. Pośrodku założenia widoczny jest kopiec, który kryje ruiny wieży mieszkalnej (?). Od wsch. można zobaczyć fragment ściany wieży. Budynek został wzniesiony z łamanego czerwonego zlepieńca na zaprawie wapiennej.

Zamek można wstępnie datować na XIII w. (?) do 1437 roku.

Pierwsze wzmianki o zamku pochodzą sprzed 1355 roku. Być może założenie powstało już przed rokiem 1324, ale nie ma na to dowodów. W 1364 r. zamek był wymieniany jako własność Bolka II świdnicko-jaworskiego. Jeszcze w tym samym roku właścicielami stali się bracia von Hackenborn, którzy po 10 latach sprzedali posiadłość braciom Bolcze i ich kuzynowi Mikołajowi vom Czeisberge. Następnym posiadaczem zamku Konradów został starosta kłodzki i ząbkowicki oraz komornik króla czeskiego - Půta z Častalovic, a po nim Hermann von Zettritz i jego synowie. Zamek został zniszczony w czasie wojen husyckich (w roku 1429 i 1437). W 1466 obiekt został ostatecznie spustoszony i opuszczony. Ruina służyła jeszcze w XIX wieku właścicielom włości (rodzinie von Zettritzów, potem rodzinie von Zedlitzów) jako kamieniołom.

Stan i wyniki badań

Przed 1945 r. różne osoby prowadziły na terenie zamku badania powierzchniowe. W latach 1960 i 1982 przeprowadzono prace weryfikacyjne i porządkowe. Badania powierzchniowe AZP miały miejsce w 1986 roku. Stanowisko wymaga badań archeologiczno-architektonicznych, które pozwolą na rozpoznanie rozplanowania założenia obronnego i zweryfikowanie przypuszczeń badaczy.

W trakcie badań odkryto fragmenty ceramiki i cegieł

Zabytek dostępny. Zamek w Grzędach znajduje się na trasie Głównego Szlaku Sudeckiego imienia Mieczysława Orłowicza, prowadzącego od Świeradowa Zdroju do Prudnika.

oprac. Donata Trenkler, OT NID we Wrocławiu, 01.10.2014 r.