kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki garnizonowy pw. św. Barbary - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki garnizonowy pw. św. Barbary

kościół 1855 - 1859 Gliwice

Gliwice, Dworcowa 39

woj. śląskie, pow. Gliwice, gm. Gliwice

Kościół został wybudowany w latach 1856-1859 przez miejscową parafię ewangelicką według projektu berlińskiego architekta Augusta Stülera.

Obiekt ma formę tradycyjnej bazyliki trójnawowej, bez transeptu i bocznych kaplic. Podczas budowy wieży wystąpiły poważne problemy konstrukcyjne. Na wysokości 18,3 m odchyliła się ona od pionu o 15 cm. Po zabiegach prostowania osiągnęła poziom 25,3 m. Zwieńczono ją strzelistym hełmem o wysokości 19,2 m wysokości co łącznie dało wysokość 44,5 m.

W nawach bocznych o mniejszej wysokości znajdują się empory wsparte na kamiennych filarach. Prezbiterium nawy głównej zostało zamknięte półkolistą absydą. Naprzeciw prezbiterium, w nawie głównej, znajduje się prospekt organowy.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Leszek .

Styl architektoniczny: neoromański