kościół filialny pw. Matki Boskiej Szkaplerznej - Zabytek.pl

kościół filialny pw. Matki Boskiej Szkaplerznej

kościół 1300 r. Gierszowice

Gierszowice

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Olszanka

Zbudowany na początku XIV wieku kościół w Gierszowicach posiada niemal nieprzekształconą, gotycką bryłę wraz z zachowanym detalem architektonicznym.

Historia

Kościół w Gierszowicach zbudowany został w 3 ćw. XIII wieku prawdopodobnie z fundacji ówczesnych właścicieli wsi, którymi byli Panowie z Pogorzeli. Pierwotnie nosił wezwanie św. Michała. W XV wieku świątynia otoczona została kamiennym murkiem ze skarpami, a jej nawa udekorowana została sgraffitowym fryzem o motywach maswerkowych. Od 1534 do 1945 r. kościół pozostawał w rękach protestantów; obecnie jest świątynią filialną dla parafii w Krzyżowicach. W latach 60 i 70-tych usunięto barokowe wyposażenie oraz empory obiegające prezbiterium. Zdemontowany został chór muzyczny i ławki kościelne.

Opis

Kościół w Gierszowicach znajduje się w centrum miejscowości. Otoczony jest kamiennym murkiem ze skarpami i ceglanymi bramkami od wschodu, południa i od północnego zachodu. Jest to świątynia orientowana, murowana z cegły, oskarpowana, z prostokątną nawą z wtopioną w nią czworoboczną wieżą oraz znajdującą się od strony południowej kruchtą. Prezbiterium zbudowane zostało na planie prostokąta. Zamknięte jest ścianą prostą. Do niego od południa dobudowana została zakrystia. Nawa kościoła jest nieznacznie szersza od prezbiterium. Nawa, prezbiterium oraz kruchta nakryte są dachami siodłowymi; zakrystia nakryta jest daszkiem pulpitowym.Elewacje kościoła są nietynkowane, z zachowanym wąskim pasem dekoracji sgraffitowej pod okapem nawy i fryzem z cegieł w prezbiterium. Artykułowane są ostrołukowymi otworami okiennymi, obustronnie rozglifionymi. Elewacja zachodnia przedzielona jest skarpami: dwoma zewnętrznymi i dwoma wewnętrznymi, które w wyższej partii przechodzą w lizeny. W zwieńczeniu wieży, w jej elewacjach bocznych znajdują się po trzy otwory okienne zamknięte odcinkowo; środkowy większy, flankowany dwoma mniejszymi. Elewacje wschodnia i zachodnia wieży zwieńczone są trójkątnymi szczytami.Prezbiterium nakryte jest sklepieniem krzyżowo-żebrowym, zaś nawa nakryta jest stropem płaskim, który pokryty był malowaną dekoracją szablonową analogiczną do dekoracji stropu kościoła w Małujowicach. Dekoracja ta została zniszczona lub zamalowana podczas prac w 1933 roku. We wnętrzu kościoła (w kruchcie) zachował się wczesnogotycki, kamienny portal o bogatym profilowaniu z żabkami w archiwolcie - obecnie zamalowany (imitacją wątku ceglanego).

Zabytek dostępny. Kościół podlega parafii w Krzyżowicach

Oprac. Aleksandra Ziółkowska, OT NID w Opolu, 2.06.2015 r.