Poznaj lokalne zabytki


Wyraź zgodę na lokalizację i oglądaj zabytki w najbliższej okolicy

Zmień ustawienia przeglądarki aby zezwolić na pobranie lokalizacji
Strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej.

Budynek biurowy Polskarob - Zabytek.pl

Adres
Gdynia, Korzeniowskiego 8/10

Lokalizacja
woj. pomorskie, pow. m. Gdynia, gm. Gdynia-gmina miejska

Oryginalna funkcjonalistyczna architektura modernistyczna lat trzydziestych z mocno wyeksponowanymi elementami stylistyki okrętowej, budynek biurowy nietypowo położony w dzielnicy willowej, ale harmonijnie wpisany w otoczenie.

Obiekt jednorodny stylowo, zaprojektowany kompleksowo: budynek biurowy, garaże i ogród wraz z małą architekturą.

Historia

Biurowiec został zbudowany w latach 1934-35 r. jako siedziba Polsko-Skandynawskiego Towarzystwa Transportowego Polskarob. Projekt autorstwa gdyńskich architektów: S. Płoskiego i K. Krzyżanowskiego. Wzniesiony przez firmę budowlaną Inż. K. Krzyżanowski i S-ka. Wokół budynku założono modernistyczny ogród, dobrze zachowany częściowo do dziś (projektantka: Barbara Kaszycka). W 1939 roku zbudowano schron według projektu majora R. Fryszkowskiego (Szefa Fortyfikacji Wybrzeża Morskiego). W czasie wojny była tu siedziba Gestapo. Po wojnie budynek został przejęty przez Marynarkę Wojenną. Na linii pierwotnych garaży w 1960 roku, w części południowo-zachodniej dobudowano świetlicę (kubatura 290 m3) utrzymując charakter starszej części budynku. Autorem projektu był inż. arch. R. Kolendo. W 1975 roku postawiono na dachu maszt antenowy dla KW MO.

Opis

Obiekt usytuowany w willowej dzielnicy w Gdyni, na południowo-wschodnim stoku Kamiennej Góry, po południowej stronie ulicy Korzeniowskiego. Budynek wolnostojący na dużej, wydzielonej ogrodzeniem działce. Razem z budynkiem zaprojektowano ogród z sadzawką i ścieżkami spacerowymi. Budynek na rzucie litery L, trzykondygnacyjny, podpiwniczony, kryty płaskim dachem papowym. Jest kompozycją dwóch przenikających się członów: dwukondygnacyjnej części płd.-wsch. i trzykondygnacyjnej części płd.-zach. Wejście główne do budynku znajduje się na styku tych dwóch części. Jest ono podkreślone dodatkowo wertykalnym układem otworów okiennych klatki schodowej oraz zaokrągleniem narożnika - typowym elementem charakterystycznym dla modernizmu gdyńskiego: zaokrąglony narożnik był pierwotnie obłożony klinkierem, obecnie tynkowany (pierwotnie w kolorze ciemnobrązowym), ponadto peryskopowo wysunięta szklana nadbudówka, a w podcieniu wejściowym - okrągłe okno imitujące bulaj. W skrzydłach budynku układ okien horyzontalny, w narożu południowym skrzydła południowo-wschodniego znajduje się półokrągła, przeszklona weranda z wyjściem do ogrodu. Po stronie zachodniej znajdują się garaże. Nad klatką schodową umieszczono na dachu maszt, o wysokości 15, 4 m. Maszt oparty jest na ścianach klatki schodowej.

Zabbytek dostępny z zewnątrz.

Oprac. Dorota Hryszkiewicz-Kahlau, OT NID w Gdańsku, 28.08.2015 r.

Rodzaj: budynek użyteczności publicznej

Styl architektoniczny: modernistyczny

Materiał budowy:  ceglane

Forma ochrony: Rejestr zabytków

Inspire id: PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_22_BK.40741