ratusz - Zabytek.pl

Gąbin, Stary Rynek 16

woj. mazowieckie, pow. płocki, gm. Gąbin - miasto

Ratusz stanowi przykład klasycystycznej architektury użyteczności publicznej z 1.poł. XIX w. na Mazowszu. Obiekt pełni swoją pierwotną funkcję również obecnie.

Historia

Budowa murowanego ratusza związana była z pożarem poprzedniej siedziby władz miasta w 1808 roku. Drewniany obiekt pochodził z drugiej połowy XVII w. i stał na środku Starego Rynku.

Nowy budynek wzniesiony został w latach 1824-1827 we wschodniej pierzei rynku. Za jego prawdopodobnego architekta uznaje się Jakuba Kubickiego, gdyż w latach 1826-1827 pracował on również nad przebudową ratusza w pobliskim Płocku. Ponadto, architektura siedziby miejskiej w Gąbinie przypomina przebudowany przez Kubickiego pałac Ossolińskich w Sterdyni w pow. sokołowskim (woj. mazowieckie).

Opis

Ratusz znajduje się w centrum miasta, we wschodniej pierzei rynku, naprzeciwko kościoła parafialnego pw. Serca Jezusowego. Obiekt posiada dwie fasady: jedną od strony Starego Rynku, drugą od strony drogi wojewódzkiej Warszawa-Płock (ob. ul. Sławoja Składkowskiego).

Budynek wzniesiony na planie prostokąta z dziedzińcem od północy, oddzielonym od strony Runku murem z bramą. Układ wnętrza wielotraktowy, nieco przekształcony.

Elewacja rynkowa prezentuje okazały ryzalit z attyką tworzącą kondygnację. Jej oś środkową tworzy wnęka zamknięta podwójną archiwoltą z otworem okiennym i balkonem na piętrze. W fasadzie od strony kościoła parafialnego znajduję się wgłębiona wnęka z wejściem na osi, która skrajnie ujęta została kolumnami jońskimi w wielkim porządku.

Obiekt ogólnodostępny z zewnątrz, wewnątrz w godzinach pracy urzędu.

oprac. Bartłomiej Modrzewski, NID OTW, 09-11-2015 r.