kaplica grobowa - Zabytek.pl

kaplica grobowa

kaplica 1839 r. Kamienna

Kamienna, 20

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Namysłów - obszar wiejski

W sąsiadującej z Namysłowem Kamiennej znajdują się dwa obiekty widniejące w Rejestrze Zabytków Nieruchomych.

Są to: położony w centrum wsi kościół św. Jadwigi Śląskiej oraz kaplica na terenie znajdującego się po drugiej stronie drogi cmentarza.

W miejscu, w którym obecnie stoi kaplica cmentarna znajdował się wcześniej drewniany kościół (z murowaną zakrystią), wybudowany w 1638 r. z inicjatywy Kacpra Kotulińskiego. Został on rozebrany w l. 1804-05 i pozostała po nim jedynie krypta.

Zachowaną kryptę zdecydowano uchronić przed zniszczeniem poprzez wybudowanie nad nią kaplicy cmentarnej. Doszło do tego w roku 1839. Neogotycka budowla została wymurowana z cegły. Ma kształt prostokątny, z ostrołukowym wejściem i oknami. Nakryta jest niskim dachem siodłowym.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .