kościół parafialny pw. św.św. Małgorzaty i Katarzyny, Kęty

kościół parafialny pw. św.św. Małgorzaty i Katarzyny

Kęty

photo

Pierwszy drewniany kościół miał być wzniesiony około 1200 roku przy tworzącej się osadzie z fundacji księcia Mieczysława. Prawdopodobnie spalony przez Tatarów w 1241 roku, został odbudowany z kamienia o ciężkich, masywnych, grubych murach, od południa z dwoma oknami nawiązującymi do stylu gotyckiego. W wyniku najazdu szwedzkiego 25 VI 1657 roku Kęty poniosły dotkliwe straty – spłonęły dwa drewniane kościoły (św. Krzyża i WW Świętych) oraz kościół parafialny. W roku 1658 odbudowę kościoła zatwierdził biskup krakowski, Mikołaj Oborski. Kościół został odbudowany w ciągu 7 lat w stylu barokowym na wzór włoski z dwiema wieżami przyległymi do fasady zachodniej i parą bocznych kaplic. Konsekracji kościoła dokonał 3 VI 1664 roku biskup Mikołaj Oborski. Odtąd nowo wzniesiona świątynia jest pod wezwaniem dwóch patronek: św. Małgorzaty i św. Katarzyny. Przybranie drugiej patronki (św. Katarzyny) przypuszczalnie wiąże się z datą pożaru kościoła (1657 r.) w dzień jej wspomnienia.

Wnętrze tego barokowego kościoła ma spore rozmiary: długość 32,6m, szerokość z kaplicami 27,9m, zaś z nawami bocznymi 24,2m.
Na przestrzeni wielu lat kościół uległ dalszej przebudowie. w latach 1910-1913 wybudowane zostało nowe zwieńczenie wieży – podwyższenie murów, hełm z wieżyczkami, latarnią i krzyżem.
Po wejściu na dziedziniec południowy widzimy monumentalną, 40-metrową kaplicę. Ściana wzbogacona jest wnęką wypełnioną krzyżem z ukrzyżowanym Chrystusem – nieznany artysta przedstawił Zbawiciela w naturalnej wielkości. Wnęka opasana jest portalem.
Do prezbiterium przylega kruchta z XIV-wiecznym gotyckim portalem. Prezbiterium kościoła z zewnątrz utrzymane jest w stylu gotyckim, zachowane z kościoła pierwotnego (XIV w). Zwracają na siebie uwagę mury opięte przyporami (skarpami) i duże okna zakończone ostrołukowo.
Uwagę zwraca również polichromia kościoła. Została ona wykonana w 1929 roku przez artystę Antoniego Pracałowicza z Krakowa. Składają się na nią dekoracje i malowidła postaci: Matka Boża Królowa Polski, malowidło Pana Jezusa ze starcem i Anioła Stróża, interesujące ornamenty roślinne i popiersia świętych. Współczesne witraże w kaplicach i bocznych nawach przedstawiają w medalionach: “ Gorejące Serce Pana Jezusa “ , ,, Matkom, Niebieskiej i Ziemskiej ,, ; w popiersiach: św. Maksymiliana Kolbe, św. Alberta Chmielowskiego, bł. Ludowikę, Sługi Boże Celinę i Jadwigę Borzęckie.
Barokowy kościół wraz z wielkim ołtarzem stanowi dla dobra kultury narodowej cenny zabytek. Kościół posiada 7 ołtarzy: ołtarz główny, Jezusa Nazareńskiego, Serca Pana Jezusa, Matki Bożej Różańcowej, Matki Bożej Częstochowskiej, Matki Bożej Pocieszenia, Ukrzyżowania Pana Jezusa.
Wczesnobarokowy ołtarz główny pochodzi z lat 60-tych XVII wieku. Wykonany został z drewna (wymiary: 8,5x7,6x1,5 ). Na wysokim cokole umieszczony jest obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem w otoczeniu św. Małgorzaty (po prawej) i św. Katarzyny (po lewej) – patronek świątyni. W niszach bocznych ścianek stoją pełnoplastyczne: św. Stanisława z prawej strony i św. Wojciecha z lewej. Obie postaci są rzeźbione w drewnie, polichromowane i złocone (barok, wysokość 170 cm, warsztat lokalny nieznanego artysty). Ołtarz główny ze względu na kompozycję, walory artystyczne i bogactwo ornamentyki jest cennym dziełem wczesnobarokowej rzeźby i snycerstwa. Część ołtarzową od reszty prezbiterium oddzielają estetyczne balaski.
W części cokołowej ołtarza wschodniego znajduje się obraz św. Jana Kantego (olej na płótnie, 75x63cm, barokowy, 2 połowa XVII wieku) – przywieziony do Kęt w 1819 roku przez bp. Tarnowskiego.

Obiekt uzupełniony przez użytkownika Aneta Szopa.

• Adres: Adama Mickiewicza 2, Kęty