Kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa, Drezdenko

Kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa

Drezdenko

photo

Kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Drezdenku stanowi ciekawy przykład architektury sakralnej z pocz. XX w. w stylistyce historyzującej o oszczędnej formie.

Historia

Kościół został wzniesiony w 1914 r. według projektu Hugo Przejawy, inspektora budowlanego ze Strzelec Krajeńskich. Pierwotnie ewangelicki, od 1945 r. użytkowany przez katolików. W 1985 roku wymieniono pierwotne pokrycie dachowe z dachówki ceramicznej na blachę ocynkowaną. W latach 2001-2002 przeprowadzono generalny remont budynku.

Opis

Kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa znajduje się na terenie Nowego Drezdenka - dzielnicy Drezdenka założonej na prawym brzegu rzeki Noteć. Jest usytuowany szczytowo, otoczony murowanym ogrodzeniem z elementami kutymi. Wzdłuż ogrodzenia, z wyjątkiem strony od ul. Niepodległości, rosną stare okazy drzew liściastych. Budowla jest orientowana. Kościół został wzniesiony w stylu neoklasycystycznym. Jest to obiekt murowany z cegły, salowy, założony na planie prostokąta, z prostokątnym prezbiterium oraz wieżą przy północno-zachodnim narożniku. Od południa do prezbiterium przylega parterowy budynek, będący pierwotnie salą katechetyczną, obecnie jest to siedziba parafii. Korpus główny przekryty jest dachem dwuspadowym, a czworoboczna wieża ostrosłupowym hełmem. Dachy wtórnie pokryte blachą ocynkowaną. Otynkowane elewacje artykułowane przez lizeny i płaskie gzymsy. Ściany podłużne przeprute regularnie rozmieszczonymi dużymi oknami zamkniętymi odcinkowo, ujętymi w płaskie opaski. Wnętrze utrzymane w stylistyce neobarokowej zostało nakryte drewnianym stropem beczkowym. Po stronie zachodniej i północnej znajdują się empory. Do wystroju należą barokowe elementy z poprzedniego kościoła - ołtarz główny i chrzcielnica.

Obiekt dostępny dla zwiedzających. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Oprac. Marta Kłaczkowska, OT NID w Zielonej Górze, 09.04.2015 r.