kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła

kościół 1766 r. Dębno Królewskie

Dębno Królewskie, 12

woj. wielkopolskie, pow. kolski, gm. Babiak

Kościół parafialny pw.św.Michała Archanioła w Dębnie Poproboszczowskim stanowi przykład wiejskiej drewnianej architektury sakralnej, charakterystycznej dla północno-wschodniej części Wielkopolski.

Historia

Parafia w Dębnie Królewskim po raz pierwszy wzmiankowana została w 1479 roku. Do 1818 roku wchodziła w skład archidiecezji gnieźnieńskiej, później jako filia parafii w Osieku Wielkim, a następnie w Dębach Szlacheckich, przynależała do diecezji kujawsko-pomorskiej. Obecny kościół pw. św. Michała Archanioła wzniesiony został w obecnym Dębnie Poproboszczowskim (dawnej części Dębna Królewskiego) staraniem proboszcza Szymona Sochackiego około 1766 r., być może w wyniku kolejnego remontu i przebudowy wcześniejszej, również drewnianej świątyni. Około 1906 r. kościół rozbudowano, przedłużając jego nawę główną. W czasie II wojny światowej Niemcy zrabowali z niego naczynia liturgiczne, ornaty, bieliznę kościelną oraz dzwony. Ponadto zniszczyli dzwonnicę oraz krzyż misyjny wzniesiony w 1928 roku. Wnętrze kościoła, m.in. organy, zostały zniszczone przez mieszkających w nim tymczasowo Niemców czarnomorskich przesiedlonych do wcielonej jako Warthegau do III Rzeszy Wielkopolski w latach 1939-1941 z pd. zach. terenów Związku Sowieckiego. W 1985 r. w kościele rozpoczęto prace renowacyjne. W 1987 r. dobudowana została drewniana kruchta główna.

Opis

Dębno Królewskie jest wsią położoną 12 km na pn. od Koła przy drodze prowadzącej do Babiaka. W sąsiadującym z wsią od zachodu Dębnie Poproboszczowskim usytuowana jest obecna świątynia pw. św. Michała Archanioła. Otoczona jest niewysokim murem z kamienia polnego i cegły. Na terenie przykościelnym zachowany jest starodrzew oraz pojedyncze nagrobki. Kościół wzniesiony został na murowanym cokole z łamanego kamienia polnego związanego zaprawą wapienną. Drewniany, konstrukcji zrębowej, z obustronnie oszalowanymi ścianami. Orientowany. Jednonawowy z węższym i niższym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium, do którego od północy przylega zakrystia. Od południa do nawy przylega kruchta. Dachy dwuspadowe, kryte gontem, z blaszaną wieżyczką na sygnaturkę zwieńczoną blaszanym hełmem iglicowym z latarnią. Wnętrze, kryte płaskim stropem, zdobi ołtarz główny pochodzący z 2 poł. XVIII w. z obrazem przedstawiającym św. Michała Archanioła. Nad chórem muzycznym wspartym na dwóch słupach pozorne sklepienie kolebkowe. Na zewnątrz kościoła współcześnie wzniesiona została metalowa dzwonnica.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz. Msze Św. w niedziele o godz. 7.30 i 9.00, w dni powszednie o 18.00, w święta w dni pracy o godz. 8.00 i 16.00.

Oprac. Tomasz Łuczak, 16-11-2015 r.