kościół filialny pw. św. Floriana - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Floriana

kościół poł. XVII w. Czarnca

Czarnca, Stefana Czarnieckiego 26

woj. świętokrzyskie, pow. włoszczowski, gm. Włoszczowa - obszar wiejski

Kościół w Czarncy jest interesującym przykładem „muratorskiego” nurtu architektury, charakterystycznego dla prowincjonalnego budownictwa sakralnego doby wazowskiej w Polsce.

W jego wnętrzu zgromadzono pamiątki po Stefanie Czarnieckim, bohaterze potopu szwedzkiego.

Historia

Pierwotny, drewniany kościół, według Kaspra Niesieckiego, istniał już w 1184 roku. Z 1326 roku pochodzi pierwsza informacja o tutejszej parafii. Obecną, murowaną świątynię ufundował w 1640 roku Stefan Czarniecki. Zapewne około 1659 roku ukończono jej budowę. Około 1662 roku rzeźbiarz pińczowski Tomasz Hinkowicz wystawił ołtarz główny. W 1665 roku pochowano w niej fundatora. W 1668 roku została konsekrowana. W kolejnych latach, najpóźniej do końca XVII wieku, wzniesiono obecną dzwonnicę. W 3. ćwierci XVIII wieku przeprowadzono gruntowny remont kościoła, połączony z wymianą części jego wyposażenia. W 1794 roku splądrowały go wojska rosyjskie. W 1825 roku zbudowano przy nim kruchtę, zaadaptowaną w 1850 roku na kaplicę. W XIX i na początku XX wieku kilkakrotnie odnawiano dzwonnicę i świątynię. W 1907 roku, z okazji przeniesienia szczątków Czarnieckiego do nowej trumny, umieszczono w wewnętrznej ścianie prezbiterium poświęcony mu pomnik (projekt Czesław Makowski). W 1935 roku wystawiono tam Hetmanowi okazały monument z sarkofagiem (projekt Zofia Trzcińska-Kamińska), którym w 1937 roku, w asyście rzeszy wiernych oraz oficjeli kościelnych i państwowych, złożono prochy Czarnieckiego. W latach 30. XX wieku zespół kościelny gruntownie wyremontowano. W 1956 r. pożar zniszczył dach, część wystroju (sztukaterie sklepienne) i wyposażenia (ołtarz główny i organy) świątyni. W latach 1957-1960 naprawiono m.in.: dach i dekorację sztukatorską na sklepieniach. W kolejnych dziesięcioleciach przy świątyni i dzwonnicy przeprowadzono szereg prac konserwatorskich i restauratorskich (m.in.: w latach 2002-2011 konserwowano obiekty związane z rodziną Czarnieckich).

Opis

Zespół kościoła, usytuowany w północnej części wsi, zajmuje wnętrze nieregularnego placu, otoczonego ceglanym murem. Złożony jest z orientowanej świątyni, położonej pośrodku tego terenu i z ustawionej na północny-wschód od niej, wolno stojącej dzwonnicy. Kościół to barokowa, jednonawowa budowla składająca się z prostokątnych: nawy i nieco niższego od niej, prezbiterium z kopułową absydą. Do prezbiterium od północy przylega prostokątna zakrystia ze skarbczykiem na piętrze. Przy południowej ścianie nawy znajduje się niska, kwadratowa kaplica. Obiekt wymurowano z kamienia i cegły, w całości wytynkowano. Nakryty został dachami dwuspadowym, ujętym rozbudowanymi szczytami (nad nawą z sygnaturką na środku, prezbiterium i kaplicą) i trójspadowym (nad zakrystią). Elewacje świątyni, podzielone pilastrami, wzbogacają uszate ramy okien. Fasadę zachodnią z wolutowym szczytem akcentują kamienny detal architektoniczny (portal, obramienia nisz, okna) i rzeźbiarski (figury św. św. Stanisława i Floriana i „marmurowe” płyty- atryb. warsztat chęciński) z lat 50. i 60. XVII wieku. Boczne wejście podkreśla „marmurowa” płyta z 1652 roku, według tradycji przeniesiona z dworu Czarnieckich (atryb.-warsztat chęciński). Wnętrze kościoła, rozczłonkowane zdwojonymi pilastrami, obiega wydatny gzyms. Nakrywa je sklepienie kolebkowe z lunetami (w nawie, prezbiterium i kaplicy); w zakrystii sklepienie kolebkowo-krzyżowe. W zachodniej części nawy wystawiono trójarkadowy chór (w środkowej arkadzie filary o sfazowanych narożach). Sklepienie nawy, prezbiterium i lico chóru pokrywają bogate sztukaterie z początku lat 60. XVII wieku (rekonstruowane w latach 1957-1960); skromniejsza dekoracja tego typu znajduje się w kaplicy i zakrystii. Z pierwotnego wyposażenia świątyni, zubożonego przez pożar w 1959 roku, zachowały się, m.in.: barokowa ambona z 3. ćwierci XVII wieku, intarsjowane ławki z 2. ćwierci XVIII wieku, boczne ołtarze z lat 50.-70. XVIII wieku (w południowym „cudowny” obraz św. Tekli), dwa pomniki Stefana Czarnieckiego (1907 rok i 1935 rok) i „marmurowa” chrzcielnica z 1640 roku (atryb. warsztat chęciński). W kaplicy zgromadzono przedmioty związane ze Stefanem Czarnieckim, w tym m.in.: w ołtarzu z 3. ćwierci XVII wieki ikonę Matki Boskiej Miłosiernej ze srebrną „sukienką” z końca XVI-początku XVII wieku (wykonała szkoła stroganowska (?), według tradycji pierwotnie znajdowała się w polowym ołtarzu Hetmana) i jego malowaną podobiznę na koniu z 1665 roku (według tradycji towarzyszyła ona translokacji zwłok Czarnieckiego z Warszawy do Czarncy i była wykorzystana podczas jego pogrzebu). Dzwonnica jest barokową, dwukondygnacyjną budowlą o rzucie kwadratu, ze szkarpami w narożach. Została wymurowana z kamienia i cegły, a na zewnątrz wytynkowana. Nakryto ją blaszanym dachem z latarnią na środku. W jej wnętrzu znajduje się dzwon, przywieziony zapewne przez Stefana Czarnieckiego z Moskwy, przelany w roku 1731.

Zabytek dostępny. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Oprac. Łukasz Piotr Młynarski, OT NID w Kielcach, 20.08.2014 r.