Cmentarz żydowski - Zabytek.pl

Cmentarz żydowski

cmentarz żydowski pocz. XIX w. Tuszyn

Tuszyn, 3 maja

woj. łódzkie, pow. łódzki wschodni, gm. Tuszyn - miasto

Osadnictwo żydowskie  w Tuszynie rozpoczęło się w XVII wieku.Społeczność żydowska w końcu XIX wieku stanowiła 36% ogółu mieszkańców.

W międzywojniu społeczność utrzymywała się głównie dzięki amatorom kąpieli leczniczych, którzy ściągali do miasta. W pobliskim Tuszynku powstało bowiem nowoczesne sanatorium przeciwgruźlicze. Do Tuszyna ściągali kuracjusze z całej Polski. Po zajęciu Tuszyna przez Niemców we wrześniu 1939 r., rozszalał się niemiecki terror skierowany przeciwko Żydom. Wszystkich Żydów, zmuszono do marszu do getta w Piotrkowie Trybunalskim. Stamtąd zostali wywiezieni do obozu zagłady w Treblince.

Trudno określić kiedy założono cmentarz żydowski w Tuszynie najprawdopodobniej istniał już w pocz. XIX w. Nie zachowały się tu żadne pomniki nagrobne. Zachodnią granicę cmentarza wyznacza ziemny nasyp, który porastają wiekowe dęby. Nekropolia została zniszczona podczas niemieckiej okupacji. Dewastacji dokończono już w czasach PRL, w latach 50. na terenie cmentarza wybudowano Ośrodek Wczasowy Milicji. Obecnie zniszczony cmentarz jest własnością Gminy Wyznaniowej Żydowskiej,  Relikty nagrobków zapewne tkwią w różnych punktach miasta.

W 2020 r. oznakowano cmentarz w ramach Programu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Oznakowanie cmentarzy żydowskich w Rzeczypospolitej Polskiej”, było to możliwe dzięki nauczycielowi Szkoły Podstawowej nr 1 w Tuszynie - Robertowi Kobylarczykowi, który zainicjował prace na cmentarzu.