kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

kościół 1753 r. Cieszków

Cieszków, Ludwika Waryńskiego 8

woj. dolnośląskie, pow. milicki, gm. Cieszków

Kościół w Cieszkowie to rokokowa świątynia dworska o wysmakowanej, rozbudowanej formie i jednolitym artystycznie wystroju.

Historia

Kościół ufundowała Katarzyna Ludwiga z Sapiehów jako kościół dworski. Budowany od 1753 lub 1756 r. na miejscu rozebranego drewnianego. Projekt kościoła jest przypisywany Karolowi Martinowi Frantzowi, który miał inspirować się architekturą czeskich Dientzenhoferów. Prace prowadzili mistrzowie murarscy Joseph Pöltz z Wrocławia i Leopold Ostritz z Trzebnicy.

Opis

Kościół w Cieszkowie jest kościołem jednonawowym o centralnie-podłużnym planie, z kopułą nad przęsłem środkowym dźwiganą przez spięte arkadami filary. Przęsło prezbiterialne węższe, z półkolistą apsydą ołtarzową i czworobocznymi aneksami kaplicy MB Częstochowskiej i zakrystią, nad którymi loże. Przęsło zach. z symetrycznymi, kwadratowymi aneksami i przylegającym masywem zach. mieszącym przedsionek oraz emporę organową. Dwuwieżowa fasada o bogatej linii została ujęta wieżami o łamanych uskokowo hełmach. We frontonie fasady znajduje się rzeźbiony kartusz z herbami rodowymi fundatorki. Jednolite, rokokowe wyposażenie wnętrza pochodzi z ok. 1755 roku. Epitafium zmarłej w 1779 r. fundatorki, Katarzyny Ludwiki z Sapiehów 1º voto Michałowej Sapieżyny, 2º voto von Lilienhoff, spoczywającej w krypcie.

Dostęp do zabytku ograniczony.

oprac. Grzegorz Grajewski, OT NID we Wrocławiu, 3-12-2014 r.