kościół filialny pw. Podwyższenia Krzyża - Zabytek.pl

kościół filialny pw. Podwyższenia Krzyża

kościół przełom XVI/XVII w. Chodów

Chodów, 49

woj. wielkopolskie, pow. kolski, gm. Chodów

Kościół pw.Podwyższenia Krzyża Świętego, wzniesiony w konstrukcji zrębowej na przełomie XVI i XVII wieku jest przykładem wiejskiej drewnianej architektury sakralnej typowej dla wschodnich kresów Wielkopolski.

Historia

Miejscowość Chodów po raz pierwszy wzmiankowana była w 1391 roku. Kościół pw. Podwyższenia Krzyża Świętego wzniesiony został na przełomie XVI i XVII wieku. Świątynia była remontowana w latach 1788 oraz 1946. W czasie remontu przeprowadzonego w latach 1975-1977 został rozbudowany o dwie zakrystie i kruchtę, ponadto wymieniono pokrycie jego dachu.

Opis

Wieś gminna Chodów położona jest 7 km na wsch. od Kłodawy, przy drodze łączącej Poznań z Warszawą. Kościół pw. Podwyższenia Krzyża Świętego znajduje się w pn. wsch., części wsi na pn. wsch. od założenia dworsko-folwarczno-parkowego. Świątynia wzniesiona została z drewna w konstrukcji zrębowej, oszalowanej w partiach nawy, prezbiterium i kruchty. Do nawy od wsch. przylega mniejsze i niższe, zamknięte trójbocznie prezbiterium, a od zach. — kruchta. Do prezbiterium od pn. i pd. przylegają dwie nieszalowane kruchty wzniesione na planie pięcioboku. Dwuspadowe dachy kościoła pokryte są gontem. Na wsch. krańcu kalenicy nawy wznosi się blaszana wieżyczka na sygnaturkę z podwójną latarnią. We wnętrzu znajduje się ołtarz główny neobarokowy z XIX wieku, fragment kamiennej płyty nagrobnej Barbary z Kotowa z rzeźbionym przedstawieniem zmarłej oraz herbem Jastrzębiec i inskrypcją oddaną majuskułą gotycką z 2 poł. XV wieku, a także wykonana z piaskowca gotycka kropielnica z XV wieku. Na cmentarzu przykościelnym znajdują się okazały grobowiec rodziny Jasiukowyczów oraz kolumna z figurą Matki Boskiej. Ponadto przy kościele rośnie okazały dąb o obwodzie 840 centymetrów.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Łuczak, OT NID Poznań, 18-04-2017 r.