kościół parafialny pw. Narodzenia św. Jana Chrzciciela - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Narodzenia św. Jana Chrzciciela

kościół XV w. Chociszewo

Chociszewo

woj. lubuskie, pow. międzyrzecki, gm. Trzciel - obszar wiejski

Jeden z interesujących kościołów o średniowiecznej genezie z wartościowym wyposażeniem barokowym.

Historia

W Chociszewie, wsi o średniowiecznej metryce, istniała parafia, o której najstarsza wzmianka pochodzi z 1420 r. W tym czasie wspomniano plebana Piotra Mangolda i Mikołaja Kloca (lub Kloczka), który był dzierżawcą plebanii. Istniejący do dziś kościół został wzniesiony zapewne w połowie XIV w. jako jednonawowa budowla z prostokątnym, wyodrębnionym prezbiterium. W drugiej połowie XV w. po stronie zachodniej stanęła kwadratowa wieża. Na przełomie XVI i XVII w. świątynia była użytkowana przez protestantów. Do katolików powróciła w 1613 r. W XVI i XVIII stuleciu miały miejsce remonty budowli, przez co został częściowo zatarty jej pierwotny wygląd. Około 1930 r. przy świątyni stanęła kruchta.

Opis

Kościół parafialny pw. św. Jana Chrzciciela w Chociszewie to budowla murowana głównie z kamienia, z dodatkiem cegły. Korpus, wzmocniony przyporami, jest nakryty dachem dwuspadowym z powiekami. Po północnej stronie prezbiterium znajduje się zakrystia. Okna otynkowanej nawy w większości są zamknięte półkoliście. Nieotynkowaną wieżę wieńczy wysoki hełm iglicowy. Elewacje wieży urozmaicają wąskie, półkoliście zamknięte wnęki. W przyziemiu wieży znajduje się otwór wejściowy o podobnie uformowanej górnej partii. W wieży zachował się dzwon datowany na XV w. Wnętrze świątyni jest przykryte pozornym sklepieniem kolebkowym. Do dziś przetrwało barokowe wyposażenie, reprezentowane przez ołtarz główny z obrazem Chrzest Chrystusa i dwa boczne ołtarze z obrazami, z których jeden przedstawia Pokłon Pasterzy i św. Bernarda z Clairvaux. Ponadto znajdują się tu chrzcielnica, ambona oraz obraz w prezbiterium Ścięcie św. Jana Chrzciciela.

Warto dodać, że obok kościoła znajduje się kaplica pogrzebowa z kryptą grobową, w której pochowano dawnych dzierżawców wsi. Jest to kamienno-ceglany obiekt zbudowany na rzucie kwadratu w pierwszej połowie XIX w. Późnoklasycystyczną kaplicę nakrywa dach namiotowy zwieńczony kamiennym wazonem.

Obiekty dostępne przez cały rok.

opr. dr Krzysztof Garbacz, OT NID w Zielonej Górze, 18.03.2015 r.