kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

kościół poł. XVIII w. Borysławice Kościelne

Borysławice Kościelne, 29

woj. wielkopolskie, pow. kolski, gm. Grzegorzew

Kościół parafialny pw.Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Borysławicach Kościelnych stanowi przykład lokalnej drewnianej architektury sakralnej wznoszonej na wiejskich obszarach wschodniej Wielkopolski.

Historia

Parafia po raz pierwszy wzmiankowana była w 1389 roku. Obecny kościół zbudowany został w 1759 r. z fundacji właściciela wsi, Andrzeja Gorzeńskiego, stolnika poznańskiego. Remonty budynku przeprowadzono w latach 1818, 1856, 1870 oraz 1938. Ponadto w 1938 r. wnętrze ozdobiono polichromią Wincentego Strubińskiego. W czasie II wojny światowej Niemcy zrabowali z kościoła organy, naczynia liturgiczne oraz dzwony. Ponadto w 1942 r. rozebrali drewniany kościół filialny pod wezwaniem św. Rocha w Barłogach, którego ocalone i ukryte wyposażenie po wojnie przeniesione zostało do Borysławic. Dzwonnica wzniesiona została ok. poł. XVIII wieku.

Opis

Kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny położony jest w centrum wsi Borysławice Kościelne. Otoczony jest ogrodzeniem z bramą i dwiema furtkami, murowanym z cegły i otynkowanym. Cmentarz przykościelny od północy i zach. obramowany jest rosnącymi na jego terenie drzewami. Orientowany w kierunku pn. wsch. kościół jest budynkiem drewnianym, konstrukcji zrębowej, oszalowanym. Jednonawowy z węższym i niższym trójbocznie zamkniętym prezbiterium. Dach dwuspadowy, kryty gontem, z wznoszącą się nad nawą wieżyczką na sygnaturkę zwieńczoną blaszanym hełmem z latarnią. Od północy i zachodu do kościoła przylegają dwie kruchty.

Chór muzyczny wspiera się na czterech słupach. Wnętrze nakryte jest płaskim stropem, zaokrąglonym w narożnikach. Jego wyposażenie stanowią m. in. barokowe ołtarze oraz rokokowe ambona i chrzcielnica. Belka tęczowa ozdobiona jest barokowym krucyfiksem oraz napisem fundacyjnym z datą budowy.

Na zachód od kościoła usytuowana jest czworoboczna drewniana dzwonnica, konstrukcji słupowej, oszalowana pionowo, kryta namiotowym dachem z gontu. Przy pobliskim rozwidleniu dróg położony jest pamiątkowy głaz z napisem poświęconym Tadeuszowi Kościuszce.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Łuczak, 16-11-2015 r.