budynek d. zakładu kąpielowego - Zabytek.pl

budynek d. zakładu kąpielowego

budynek użyteczności publicznej 1895 r. Bolesławiec

Bolesławiec, Zgorzelecka 52

woj. dolnośląskie, pow. bolesławiecki, gm. Bolesławiec (gm. miejska)

Usytuowana na plantach dawna neorenesansowa łaźnia miejska oraz przylegający do niej modernistyczny budynek pływalni były jednymi z najważniejszych inwestycji budowlanych przełomu XIX i XX wieku w Bolesławcu.

Obecnie po rewitalizacji, są nowoczesnym zakładem kąpielowym, z zachowanym modernistycznym wystrojem hali basenu kąpielowego. Kamienna, półokrągła wieża wyładowana z elewacji pływalni to baszta średniowiecznych murów miejskich.

Historia

W 1895 r. przy wsparciu finansowym radcy Alberta Kesslera, wzniesiono łaźnię miejską w stylistyce włoskiego neorenesansu i formach nawiązujących do architektury uzdrowiskowej (ob. południowa część budowli). Był to budynek o rozczłonkowanej, trójdzielnej bryle, z II-kondygnacyjną partią centralną z mezzaninem oraz dwoma parterowymi skrzydłami bocznymi, przypominającymi pawilony. Wszystkie trzy człony budowli posadowionej na kamiennym cokole i obłożonej cegłą klinkierową, wieńczyły attyki; detal architektoniczny wykonano z piaskowca. Oś fasady w części centralnej akcentował rozbudowany portal i trójkątny naczółek w partii attyki. W l. 1914-15 do łaźni dobudowano od północy krytą pływalnię, wg projektu miejskiego architekta Ernsta Balzera, ufundowaną przez Maxa i Wilmę Taemmer. Była to zwarta, II-kondygnacyjna budowla kryta wysokim, czterospadowym dachem z przedłużoną kalenicą, w obręb której włączono basztę średniowiecznych murów miejskich. Elewacje pływalni opracowano z wykorzystaniem uproszczonego detalu architektonicznego, modernistyczne było jej wnętrze i wystrój. Zastosowanie nowoczesnej konstrukcji z wykorzystaniem łuków żelbetowych pozwoliło na doświetlenie hali basenu kąpielowego dużym, przeszklonym świetlikiem, umieszczonym w spłaszczonym sklepieniu kolebkowym. Przestronności wnętrzu dodawały duże okna oraz przeprucie wewnętrznych ścian arkadami, z galerią dla widzów urządzoną od strony zachodniej. Dolne partie ścian i filarów hali basenu obłożono glazurowaną okładziną ceramiczną. Wyżej ściany dekorowały ceramiczne plakiety z przedstawieniem zwierząt związanych z wodą oraz monumentalne, piaskowcowe płaskorzeźby autorstwa bolesławieckiej rzeźbiarki Jenny von Bary-Doussin, które podkreślały znaczenie wysiłku fizycznego, uprawiania sportu i korzystania z dobrodziejstw higieny. Całość wystroju dopełniały rzeźby (ob. niezachowane). W budynku mieściła się także sala do ćwiczeń rehabilitacyjnych oraz rzymska łaźnia parowa. Zapewne w trakcie rozbudowy w l. 1914-15 urządzono tarasy na dachach parterowych skrzydeł bocznych budynku łaźni oraz założono przy nim otoczony pergolą ogród, od strony ul. Zgorzeleckiej. W l. 30. XX w. Miejskie Zakłady Kąpielowe zmodernizowano, nadbudowując o jedną kondygnację boczne, parterowe skrzydła łaźni. Zlikwidowano też poprzedzony schodami, główny portal wejściowy w fasadzie, w miejsce którego wzniesiono cylindryczną przybudówkę mieszczącą wejście główne. Wnętrza dawnej łaźni przebudowano, dostosowując je częściowo do roli holu prowadzącego na pływalnię. Zmieniono też formę dachu pływalni, obniżając go i wyprowadzając na zewnątrz dwie czerpnie powietrza. Po 1945 r. wnętrza dawnego budynku łaźni wtórnie podzielono i przeznaczono na cele handlowe. W l. 2013-2015 Gmina Miejska Bolesławiec przeprowadziła kompleksową rewitalizację kompleksu, przekształcajac go w centrum odnowy biologicznej i SPA Termy Bolesławiec.

Opis

Miejskie Zakłady Kąpielowe usytuowane są w obrębie dawnych plant, ku którym zwracają się elewacjami frontowymi. Jest to kompleks zabudowań złożony z budynku dawnej łaźni miejskiej (z 1895 r., rozbud. w l. 30. XX w.) oraz pływalni (z l. 1914-15), o zróżnicowanych formach architektonicznych. Dawna łaźnia miejska to neorenesansowy budynek o rozczłonkowanej, trójdzielnej bryle, z II-kondygnacyjną partią centralną z mezzaninem i attyką oraz dwoma niższymi, II-kondygnacyjnymi skrzydłami bocznymi. Posadowiony na kamiennym cokole, posiada elewacje obłożone cegłą klinkierową oraz detal architektoniczny wykonany z piaskowca. Elewację frontową d. łaźni poprzedza asymetrycznie usytuowana cylindryczna przybudówka zwieńczona spłaszczonym hełmem (z l. 30. XX w.), w której usytuowano główne wejście do budynku. Pływalnia (z l. 1914-15) dobudowana do budynku łaźni od północy, to założona na rzucie prostokąta, zwarta II-kondygnacyjna, modernistyczna budowla kryta ceramicznym, częściowo przeszklonym dachem czterospadowym z przedłużoną kalenicą, ponad którą wyprowadzono dwie czerpnie powietrza. W obręb jej elewacji frontowej włączono kamienną basztę średniowiecznych murów miejskich, nakrytą stożkowym, ceramicznym hełmem. Elewacje dekoruje podział ramowy oraz uproszczone obramienia okienne wyrobione w tynku. Wewnątrz budowli pomieszczono halę basenu kąpielowego, nakrytą spłaszczonym sklepieniem kolebkowym, z dużym świetlikiem. W dużej mierze zachował się pierwotny wystrój hali basenu: ceramiczne, glazurowe okładziny ścian; dwie plakiety z przedstawieniem konika morskiego i kormorana; piaskowcowe, figuralne płaskorzeźby autorstwa Jenny von Bary-Doussin oraz dopełniajaca je tablica inskrypcyjna, odsłonięta spod tynku w trakcie ostatniej renowacji.

Oprac. Beata Sebzda, OT NID we Wrocławiu, 9-03-2017 r.

Styl architektoniczny: eklektyczny