cerkiew greckokatolicka, ob. prawosławna parafialna pw. św. Michała - Zabytek.pl

cerkiew greckokatolicka, ob. prawosławna parafialna pw. św. Michała

cerkiew 1789 r. Bielsk Podlaski

Bielsk Podlaski, Adama Mickiewicza 36B

woj. podlaskie, pow. bielski, gm. Bielsk Podlaski (gm. miejska)

Cerkiew należy do niewielkiej grupy pounickich świątyń zbudowanych na rzucie ośmioboku, położonych w okolicach Bielska Podlaskiego i Orli, pochodzących z 2.

poł. XVIII stulecia. Pomimo wielokrotnych rozbudów zachowała XVIII-wieczną formę korpusu nawowego i dolnej partii dzwonnicy.

Historia

Pierwsza udokumentowana wzmianka o prawosławnej cerkwi pw. św. Michała pochodzi z 1563 r., ale na pewno istniała ona już wcześniej. Wkrótce potem przejęła od cerkwi Narodzenia NMP rangę soboru, a jej wezwanie zmieniono na Objawienia Pańskiego. Po 1596 r. parafia przyjęła unię brzeską, aczkolwiek jeszcze w 1. poł. XVII w. trwały spory na temat jej przynależności wyznaniowej. W latach 70. XVIII w. powrócono do pierwotnego wezwania cerkwi św. Michała. Obecna świątynia została zbudowana w 1789 r.; obok niej wystawiono murowaną dzwonnicę. W 1834 r. do wnętrza wstawiono ikonostas, a pięć lat później parafia powróciła do wyznania prawosławnego. W latach 60. XIX w. przeprowadzono kilka remontów, polegających m.in. na naprawie dachu i kopuły, wymianie desek podłogowych i stropowych oraz stolarki okiennej i drzwiowej. Wstawiono też dwa nowe boczne ikonostasy, a w 1875 r. wymieniono na nowy ikonostas główny. W 1878 r. nadano też wnętrzu charakter odpowiadający tzw. stylowi rosyjsko-bizantyńskiemu, poprzez ozdobne oszalowanie ścian, dodaniu nad- i podokienników oraz bogatej dekoracji chóru muzycznego. W tym samym stylu dobudowano w latach 1913-1915 dzwonnicę nad kruchtą. Kolejne remonty przeprowadzono w l. 1926 i 1936. W latach 60. XX w. rozebrano murowaną dzwonnicę. W latach 1987-1989 dobudowano do cerkwi wg. proj. Aleksandra Grygorowicza trzy nowe prezbiteria.

Opis

Obiekt położony w centrum miasta, po wschodniej stronie ul. Mickiewicza, na ogrodzonym cmentarzu przycerkiewnym. Orientowany. Styl eklektyczny. Cerkiew o rozczłonkowanej bryle i planie, złożona z ośmiobocznego korpusu nawowego, trójkondygnacyjnej kruchty-dzwonnicy i trzech pięciobocznych prezbiteriów połączonych obejściem, w które włączono niewielki przedsionek. Korpus nawowy nakryty dachem ośmiospadowym z kopułą na szyi. Dzwonnica czworoboczna w dwóch dolnych i ośmioboczna w górnej kondygnacji, nakryta ostrosłupowym hełmem z niewielką kopułką; nad wejściem daszek dwuspadowy. Prezbiteria w formie wielobocznych wieżyczek (środkowe najwyższe), nakryte ostrosłupowymi hełmami z kopułkami; obejście przekryte dachem wielospadowym z wysuniętym okapem. Korpus nawowy i dzwonnica drewniane, w konstrukcji zrębowej, na podmurówce, ściany wzmocnione lisicami; prezbiteria i obejście murowane z cegły. Dachy i kopułki pokryte blachą. Ściany szalowane zewn. i wew. W korpusie nawowym i dzwonnicy stropy i podłogi drewniane; w prezbiteriach i obejściu stropy ogniotrwałe. Stolarka okienna i drzwiowa drewniana; okiennice w dzwonnicy deskowe.

Elewacje: w dolnej partii cokół wydzielony listwowym gzymsem, szalowany poziomo, z prostokątnymi płycinami z motywem krzyża greckiego na tle rombu. Ściany do wysokości okapu szalowane w jodełkę, na węgłach pionowo. Otwory okienne prostokątne, większość otoczona ozdobnymi opaskami z nad- i podokiennikami. W partii obejścia rząd zamkniętych odcinkowo okienek. Listwa podokapowa wycinana w ząbki. Ściany korpusu nawowego i dzwonnicy podzielone pionowo lisicami stylizowanymi na kolumny. Druga kondygnacja dzwonnicy oszalowana poziomo, trzecia naprzemiennie: pionowo i poziomo, z odeskowanymi węgłami; otwory głosowe prostokątne, zamknięte okiennicami.

Wnętrze podzielone sześcioma czworobocznymi słupami ustawionymi w dwóch rzędach, przekryte płaskim stropem. Ściany szalowane w części nawowej w jodełkę, w prezbiterialnej pionowo. Okna w opaskach, ozdobione nad- i podokiennikami z wyrzynanych ozdobnie deseczek; analogiczna bogata dekoracja wokół wejścia z kruchty do nawy. Prześwit między chórem muzycznym a nawą podzielony ozdobnymi filarkami, osłonięty płycinową balustradą. Wyposażenie: trzy eklektyczne ikonostasy z XIX w.

Obiekt dostępny dla zwiedzających poza godzinami nabożeństw.

Oprac. Tomasz Rogala, OT NID w Białymstoku, 18.12.2014 r.