cerkiew greckokatolicka, ob. kaplica cmentarna prawosławna pw. Świętej Trójcy - Zabytek.pl

cerkiew greckokatolicka, ob. kaplica cmentarna prawosławna pw. Świętej Trójcy

cerkiew XVII w. Bielsk Podlaski

Bielsk Podlaski, Wojska Polskiego 25

woj. podlaskie, pow. bielski, gm. Bielsk Podlaski (gm. miejska)

Cerkiew należy do niewielkiej grupy pounickich świątyń zbudowanych na rzucie ośmioboku, położonych w okolicach Bielska Podlaskiego i Orli, pochodzących z 2.

poł. XVIII stulecia. Odznacza się dobrze zachowaną, proporcjonalną bryłą i oryginalną dyspozycją wnętrza, podzielonego czterema słupami, z wydzielonym chórem muzycznym.

Historia

Prawosławna parafia Świętej Trójcy w Bielsku powstała w poł. XVI w.; jej erekcję potwierdził w 1560 r. Zygmunt August. Siedzibą parafii była drewniana cerkiew usytuowana u zbiegu ulic Litewskiej i Wypustowej (ob. Mickiewicza i Widowskiej). W 1596 r. parafia przyjęła unię brzeską. Na przełomie XVII i XVIII w. nastąpił materialny upadek parafii. W 1779 r. stara cerkiew ulega ruinie, a jej wyposażenie przeniesiono do innej bielskiej cerkwi św. Michała. Obecną świątynię wystawiono w 1799 roku. Z powodu złego stanu cerkwi oraz małej liczby wiernych parafię zlikwidowano w 1834 r., a należących do niej wyznawców podporządkowano parafii św. Michała w Bielsku. W 1851 r. cerkiew przeniesiono na cmentarz grzebalny. Wówczas podniesiono dzwonnicę o jedną kondygnację. W 1852 r. zainstalowano we wnętrzu ikonostas wykonany przez brańskiego rzemieślnika Mikołaja Michnowa. W 1975 r. zmieniono pokrycie dachowe z gontu na blachę. W latach 90. pomalowano ściany cerkwi wewnątrz i zewnątrz. W latach 2013/2014 przeprowadzono remont cerkwi polegający na wymianie podwalin i zniszczonych bali, szalunku, stolarki okiennej oraz więźby i blachy dachowej.

Opis

Budowla położona w centrum cmentarza grzebalnego przy ul. Wojska Polskiego (w części prawosławnej), orientowana. Styl barokowy. Cerkiew o korpusie nawowym na rzucie lekko wydłużonego ośmioboku. Od frontu trójkondygnacyjna dzwonnica, od wschodu zakrystia na rzucie prostokąta z wejściem od północy Korpus nawowy (nakryty dachem ośmiospadowym) i dzwonnica (nakryta dachem namiotowym) zwieńczone cebulastymi kopułkami na szyjach; zakrystia przekryta dachem trójspadowym. Drewniany, w konstrukcji zrębowej, dachy pokryte blachą miedzianą. Elewacje szalowane. Stropy i podłogi drewniane. Stolarka okienna i drzwiowa drewniana. Okna prostokątne, wielokwaterowe. Wnętrze: nakryte stropem płaskim, w nawie wspartym na czterech słupach - czworobocznych w dolnych i ośmiobocznych w górnych partiach. Prezbiterium wydzielone ikonostasem. W drugiej kondygnacji dzwonnicy chór muzyczny. Wyposażenie: drewniany ikonostas z poł. XIX wieku.

Obiekt dostępny dla zwiedzających z zewnątrz, otwierany tylko w czasie nabożeństw.

Oprac. Tomasz Rogala, OT NID w Białymstoku, 18.12.2014 r.