cerkiew pw. św. Paraskewii, ob. kościół rzymskokatolicki pw. Wniebowstąpienia Pańskiego - Zabytek.pl

cerkiew pw. św. Paraskewii, ob. kościół rzymskokatolicki pw. Wniebowstąpienia Pańskiego

cerkiew 1838 r. Górzanka

Górzanka

woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Solina

Zespół cerkwi pw.św.Paraskewy stanowi reprezentatywny przykład drewnianej architektury sakralnej regionu.

O jego wyjątkowości stanowią unikalne elementy dawnego wyposażenia w tym zrekonstruowany ikonostas oraz malownicze położenie na stoku wzgórza.

Historia

W 1838 r. powstał w Górzance z inicjatywy miejscowego właściciela dworu Piotra Glajzera drewniany, jednonawowy kościół pw. Wniebowstąpienia Pańskiego dla ludności rzymskokatolickiej. Wybudowano go na miejscu wcześniejszej cerkwi. Niedługo po wybudowaniu został przejęty przez grekokatolików. W 2 poł. XIX przy cerkwi pw. św. Paraskewy wybudowano murowaną dzwonnicę. W 1912 r. przeprowadzono remont świątyni, ściany wzmocniono lisicami, wymieniono pokrycie dachu z gontu na blachę, malarz Włodzimierz Pawlikowski wykonał polichromię, zamontowano nowy ikonostas, pozostawiając ze starego jedynie Grupę Pasyjną, dekorując rzeźbami starego wnętrze nawy, prawdopodobnie właśnie wtedy rozbudowano też świątynię o babiniec. Od 1946 r., po wysiedleniu rdzennej ludności, cerkiew stała opuszczona. W 1956 r. przekazano świątynię w opiekę parafii w Wołkowyjii i od tego czasu funkcjonowała jako kościół filialny. W 1969 r. powstała tu parafia rzym.-kat., zdemontowano ikonostas i złożono go na strychu a także przeniesiono część wyposażenia z kościoła w Wołkowyji. Z Wołkowyji przeniesiono także dzwon z 1744 r. i zamontowano go w murowanej dzwonnicy w obejściu. W l. 2004-2006 wykonano prace remontowe przy posadowieniu świątyni, w 2007 r. wykonano kompleksową konserwację rzeźb ewangelistów z nieistniejącej barokowej ambony a w l. 2004 - 2012 wykonano kompleksową konserwację techniczno - estetyczną zespołu ikon z ikonostasu (starego i nowego) i rekonstrukcję ikonostasu.

Opis

Zespół cerkiewny w Górzance usytuowany na pd. stoku doliny rzeczki Wołkowyja, w środkowej części wsi, po pn. stronie drogi Baligród - Wołkowyja, powyżej pasa zabudowy. Przy cerkwi, po jej pd. stronie stoi dzwonnica, w otoczeniu świątyni dominują stare dęby.

Cerkiew, orientowana, trójdzielna, z prezbiterium na rzucie kwadratu z dostępną z jego wnętrza, dobudowaną od pn. zakrystią, nawą szerszą od prezbiterium, prostokątną oraz prostokątnym, mniejszym babińcem, pełniącym rolę przedsionka. Prostopadłościenny korpus świątyni przekryty został stromym dachem dwuspadowym z sześcioboczną wieżyczką na sygnaturkę o cebulastym hełmie, niższe od nawy prezbiterium zadaszeniem trzyspadowym a babiniec dachem dwuspadowym z nadstawioną czworoboczną wieżyczką z namiotowym dachem z nieduża makowicą.

Świątynię wybudowano na kamiennym podmurowaniu z drewna, ściany w konstrukcji zrębowej zwęgłowane na jaskółczy ogon, jedynie ściany babińca w konstrukcji sumikowo-łątkowej, wszystkie z zewnątrz szalowane deskami, wzmocnione lisicami, dachy pokryto blachą. Elewacje, bez dekoracji, obwiedzione są od góry profilowanym gzymsem podokapowym, z oknami prostokątnymi podkreślonymi gzymsami nadokiennymi w nawie. Unikalnym elementem dawnego wyposażenia jest rzeźbiony w drewnie i polichromowany ikonostas datowany na ok. 1756 r., z które dolną część postawiono, po konserwacji wzdłuż pd. ściany prezbiterium, by nie zmieniać sposobu korzystania ze świątyni, użytkowanej jako kościół rzym.-kat. Obrazy z nowego ikonostasu dekorują obecnie balustradę chóru i ściany pod nim.

Dzwonnica usytuowana jest ok. 10 m na pd. od cerkwi. Wybudowana jako parawanowa, przepruta trzema arkadami, z osią podkreśloną niewielkim, prostokątnym, zakończonym półkoliście otworem powyżej arkad ukształtowanych analogicznie, kryta dachem dwuspadowym. Dzwonnicę wymurowano z kamienia, na wmurowanych w ściany łatach ułożono deskowe połacie dachu i pobito blachą.

Oprac. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 23-11-2015 r.

Styl architektoniczny: ludowy